info@cupcake.com.ua

(044) 360 19 22

(067) 114 21 34

Залишити заявку Залишити заявку

Святкова випічка: французький торт “Різдвяне поліно”

Бісквітний рулет “Різдвяне поліно” – це головна святкова випічка у Франції. Варіантів приготування – дуже багато, адже практично кожна людина випікає його по-своєму і прикрашає так, щоб десерт був якомога оригінальніше. Найпоширеніший – шоколадний варіант цього десерту. Зараз його можна зустріти в кондитерських і ресторанах в багатьох країнах світу.

Як з’явився торт “Різдвяне поліно”

Вважається, що ласощі виникло приблизно за часів Середньовіччя. Тоді існувала традиція на Святвечір: вся родина повинна була зібратися біля вогню, де глава сімейства підпалював величезна поліно. Колода могли попередньо полити вином, святою водою, маслом або медом. Цей обряд робив будинок благополучним і приносив удачу його мешканцям. Попіл, який залишався після спалення, зберігали весь наступний рік. Його могли розвіяти над полем або в саду з надією на відмінний урожай. Ті, хто хотів кращого приплоду домашньої худоби, несли попіл в хлів.

Торт Полено

У 20 столітті грубки замінили застарілі камінні топки. Обряд перестали виконувати. Замість нього з’явився новий звичай: тепер французи не палили поліна, а ставили на стіл торт зовні дуже схожий з шматком деревини.

Сьогодні точно невідомо, коли з’явився перший рулет. Можливо, це сталося в 30-х або 60-х роках 19 століття. Авторство приписують кондитерові з Сен-Жермен-де-Пре і придворному кондитерові князя Монако П’єру Лакаму.

Класичний рецепт торта Поліно

Цей варіант один з багатьох, який прийнято вважати еталоном. Найчастіше спробувати можна у Франції, де він і з’явився.

Бісквіт роблять з курячих жовтків і білків в пропорції 1.8: 1, а також цукру, борошна і темного шоколаду з вмістом какао не менше 75%. Крем складається з вершкового сиру і темного шоколаду, невеликої кількості вершків. Для прошарку використовується желе з мандаринів. Зверху торт покривають щільним шаром ганаша на молочному і темному шоколаді. Шпателем роблять борозни, щоб рулет зовні нагадував поліно. Прикрашають гілочками, фігурками, ягодами.

Секрети приготування ідеального різдвяного рулету:

  • Не економте на складових, особливо на какао і шоколад, вони задають смак
  • Попередньо підігрійте до кімнатної температури всі складові бісквіта
  • Не перевзбивайте меренгу
  • Добре прогрівайте духовку перед випічкою
  • Не печіть бісквіт довше зазначеного в вашому рецепті часу, інакше він пересохне і не згорнеться
  • З листа корж знімайте ще гарячим
  • Наносити крем тільки на добре остиглу основу, інакше він розтане і витече

Торт Поліно: які бувають начинки

Десерт має сотні варіацій. Коржі печуть з класичного бісквіта або з шоколадом. Деякі господині використовують навіть магазинне листкове тісто. Сучасні кондитери придумали муссовий торт.

Торт Полено

Якщо “Поліно” роблять з вишнею (вимочують в алкоголі) або джемом з неї, то коржі і крем в більшості випадків створюють на основі шоколаду і какао. Щоб підкреслити смак ягід, можна додати розмарин. Є варіант з начинкою з банана і згущеного молока. Для прошарку підходить також малиновий джем.

Приготувати десерт можна і зі смородиною. Деякий господині взагалі роблять його зразок “Наполеона” зі сметаною. Ви можете самі видозмінити сподобався рецепт і додати курд або джем, який найбільше вам до смаку.

Як прикрасити торт “Різдвяне поліно”

Для покриття використовують переважно шоколадний ганаш, якому надають вид кори старого дерева. Рідше покривають білим кремом або посипають крихтою, мигдальними пластівцями.

Зверху ставлять ягоди, гілочки розмарину, їли, гриби з меренги. Можна посипати цукровою пудрою або перемеленими шматочками вафельної паперу для імітації снігу. Використовуйте фігурки з шоколаду, печиво, кокосову стружку, шоколадну глазур.

Крім цього торта, є багато смачних новорічних десертів з незвичайними святковими смаками. Економте свій час і замовте торт та інші солодощі для новорічного або різдвяного столу в кондитерській “Cupcake.Studio”.

Коментарі закриті.

(044) 360 19 22  (067) 114 21 34

Підпишись на розсилку Cupcake Studio

НЕ МОЖЕТЕ ЗНАЙТИ ВІДПОВІДЬ НА СВОЄ ЗАПИТАННЯ?
ПРОСТО НАПИШІТЬ СВОЇ КОНТАКТИ І МИ НАДАМО ВАМ ПРОФЕСІЙНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ

ФОРМА ЗАМОВЛЕННЯ

ЗАЛИШИТИ ЗАЯВКУ